YKB undantag

YKB undantag, när man inte behöver yrkeskompetensbevis vid körning av lastbil eller buss. Lagen om krav på yrkeskompetensbevis (ykb) gäller vid persontransporter med buss och godstransporter med tung lastbil. Med det finns undantag där du som förare av dessa fordon inte behöver yrkeskompetensbeviset.

Kraven tillämpas sedan den 10 september 2008 för persontransporter med buss och från den 10 september 2009 för godstransporter med tung lastbil. Lagen bygger på ett direktiv som är antaget av EU och den gäller förare av transporter med fordon som kräver körkortsbehörigheterna C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D eller DE.

  Vid följande tillfällen behöver du inte yrkeskompetensbevis

 • om fordonets högsta tillåtna hastighet inte överstiger 45km/h
 • om fordonet används eller ägs av Försvarsmakten, Kustbevakningen, Tullverket, räddningstjänsten eller polisen
 • om fordonet provas eller förflyttas i samband med tekniskt utvecklingsarbete, reparation eller underhåll (tex vägunderhåll)
 • om fordonet är nytt eller ombyggt och ej ännu i drift i transportverksamheten
 • om fordonet används i nödsituation eller räddningstjänst
 • om fordonet används för övningskörning inför körkort eller körträning för yrkeskompetensbevis
 • om fordonet används för ej kommersiell persontransport eller godstransport för privat bruk
 • om fordonet används för transport av material som föraren ska använda i sitt arbete där framförandet av fordonet inte är huvudsakliga sysselsättningen

7 thoughts on “YKB undantag”

 1. Hej
  Jag jobbar som inköparen av lastbilar och undrar om jag behöver ykb för att prylvärlden samt köra fordon till försäljningsställen .
  Ej last eller persontransport förekommer.
  Vi kör med grönskilt .
  Tacksam för svaret
  Mvh Darko

  Svara
 2. Hej undrar om det finns något undantag för ykb om man kör vinterväghållning för trafikverket (dvs. sandning, saltning och plogning)

  Svara
 3. YKB behövs inte om: fordonet används för transport av material som föraren ska använda i sitt arbete där framförandet av fordonet inte är huvudsakliga sysselsättningen… De som säljer bröd (transport av material?), som huvudsaklig syssla (säljer till butik, plockar upp i hyllorna, mm) men behöver bilen för att transportera det sålda brödet. Behöver de verkligen YKB? De transporterar ”sitt eget sålda bröd” som är den huvudsakliga sysselsättningen (brödet måste ju komma fram efter att det blivit sålt)

  Svara
 4. Hej ! Behöver man ha YKB om man kör spolbil som enbart håller på med avlopp och inte transporterar ngt på uppdrag . ( spol och sugbil ska vara undantagna kör o vilotidsregler vad jag vet )

  Svara

Leave a Comment


2 + = sju